De fleste opplever sommerdagene som i overkant varme, og flykter derfor innendørs til tider på døgnet. Da er det gunstig at det ikke er like varmt inne som det er utendørs, noe et klimaanlegg/aircondition hjelper deg med. Det å oppnå den rette temperaturen innendørs om sommeren kan være vanskelig uten en aircondition, og nå finnes de i mange forskjellige modeller, størrelser og design.
For å gjøre valget lettere for deg, har vi derfor listet opp de 5 viktigste punktene å ta i betraktning når du skal kjøpe deg et klimaanlegg.
1. Hvor mye bråker airconditionen?
Det er stor forskjell på airconditions i ulike klasser, og hvor mye de ulike modellene bråker eller ei. Portable aircondition-anlegg bråker noe mer enn fastmonterte klimaanlegg, men sammenlikner man dette opp mot prisforskjellen på portable og fastmonterte airconditions så velger de fleste portable airconditions. Jo mer luft som presses gjennom filtre og kjøleradiatoren, jo mer vil klimaanlegget bråke. Det skal opplyses om i produktbeskrivelsen hvor mye en aircondition bråker på sitt meste, men mellom 60 og 70 dB er normalt for en portabel aircondition på omtrent 1 meter i høyde.
2. Hvilken kjøleeffekt har airconditionen?
Kjøleeffekten opplyses i BTU, som står for British Thermal Unit. BTU angir hvor stor kapasitet en luftkjøler har for temperaturendring per time, noe som da indikerer en airconditions kjøleeffekt, eller en varmepumpes varmeeffekt. Jo høyere BTU, jo bedre er airconditionen. Samtidig må man her finne en balanse mellom mengden støy du godtar opp mot hvor kraftig luftkjøleren skal være. De fleste leverandører oppgir også kjøleeffekten i watt, noe som står i produktbeskrivelsen. Her gjelder den samme prosessen som ved BTU-variabelen.
3. Hvor mye luft prosesserer airconditionen?
Som forklart under punkt 2, viser BTU-tallet oss hvor stor kapasitet en luftkjøler har for temperaturendring per time. Det hjelper nemlig ikke bare at airconditionen har en høy BTU-verdi, den må også kunne prosessere mengden luft som kreves for å utnytte BTU’en til sin maksverdi. Mengden luft som prosesseres oppgis i produktbeskrivelsen i kubikkmeter per time. Og her gjelder også regelen om at jo høyere tall, jo bedre, men desto mer støy.
4. Må airconditionen tømmes?
De fleste airconditions har også avfuktingsfunksjoner integrert, noe som gjør at luften innendørs ikke blir fuktig og gir skader på interiøret. Grunnet at AC’en avfukter, er den også nødt til å gjøre av denne fukten et sted. Dette løser de fleste produsenter ved å integrere tanken eller dreneringsplugger som tømmes enten automatisk eller manuelt når vannstanden har nådd maks. Likevel er det meget sjelden man trenger å tømme disse beholderne, med mindre du bor i et område med ekstremt høy luftfuktighet utendørs. Det kan også være lurt å se etter hvor en eventuell dreneringsplugg sitter. Er den langt nede vil det være vanskeligere å tømme airconditionen enn om pluggen sitter høyere opp.
5. Hvordan monteres airconditionen?
Hovedgrunnen til at folk velger en flyttbar aircondition er plasseringsvennligheten klimaanlegget kommer med. Ulike modeller kommer med ulike monteringsmuligheter, og det beste alternativet er å velge en AC med en vindusmodul, slik at du slipper å bore hull i veggen. Ved noen modeller skal slangen festes i en trakt som klemmes fast i vinduskarmen, mens ved andre skal slangen trykkes inn i en vindusramme, som tidvis vil holde vinuet åpent.
Markedet er stort, og det finnes også løsninger med to slanger, der luften hentes utenfra for å kjøle ned innendørs, før den deretter sendes tilbake utendørs. Dette er naturligvis mer kostbart enn en modell med én slange, som også er det vanligste på markedet i Norge.
Oppsummert
Alt i alt er det en kombinasjon av flere elementer som må på plass for at du skal finne din perfekte aircondition. Forholdet mellom støy, kjøleeffekt og luftprosessering er hovedsakelig faktorene som utgjør hvorvidt du blir fornøyd med din aircondition. Er du likevel fortsatt i tvil etter å ha lest denne artikkelen, så ikke nøl med å ta kontakt med vårt kundeserviceteam.